• Biologická olympiáda - školské kolo kat. D-TP

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda - školské kolo kat. D-TP.

          Žiaci 6. a 7. ročníka sa aj tento rok zapojili do biologickej olympiády. Dňa 25.3.2024 súťažilo 43 žiakov  v kategórii D - teoreticko-praktická časť. Súťaž prebiehala online a pozostávala z vedomostného testu, ktorý žiaci postupne vypracovávali v počítačových učebniach. Otázky boli zamerané na botaniku, zoológiu a biológiu človeka a na vypracovanie testu mali súťažiaci 40 minút. Úspešných riešiteľov bolo 36, čo je výborný výsledok. V okresnom kole nás budú reprezentovať dve najúspešnejšie žiačky zo 7.B triedy: Anna Ludmila Kubicová a Emma Libuše Kubicová. Obidvom dievčatám držíme palce. (Mgr. I. Čupková, Mgr. Z. Hrnčiarová)

        • OK Hviezdoslavovho Kubína

          Dňa 21.marca 2024 sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnilo okresné kolo Hviezdoslavovho Kubína, kde prvý stupeň našej školy reprezentovali dve žiačky:  Sandra Zázrivá v kategórii prózy a Nelka Lehotská, ktorá obsadila 1.miesto a postúpila tak do krajského kola, v kategórii poézie. Obom dievčatám ďakujeme za šírenie dobrého mena školy a prajeme ešte veľa recitačných úspechov.                                                                                                                                                                              (Mgr. V. Remeňová)

                                                                                                   

        • Prednáška - Prevencia kriminality

          Na našej škole sme dňa 21.3.2024 privítali pána prokurátora Mgr. Matúša Maxu z Okresnej prokuratúry Liptovský Mikuláš, ktorý si pre žiakov 8.A8.B triedy pripravil prednášku k téme prevencie kriminality. V rámci prednášky oboznámil žiakov s postavením a pôsobnosťou prokuratúry. Následne prezentoval nosné témy v oblasti prevencie kriminality: trestná zodpovednosť mladistvých, drogová trestná činnosť, trestné činy pod vplyvom alkoholu, majetková trestná činnosť, online kriminalita a násilná trestná činnosť. Žiakom vysvetlil význam pojmov používaných v uvedených oblastiach, informoval o trestno-právnej zodpovednosti, varoval pred rôznymi rizikami spojenými s páchaním priestupkov a trestných činov a uviedol aj konkrétne príklady z praxe. Prednáška bola veľmi užitočná a ôsmaci ju na záver ocenili potleskom. Ďakujeme pánovi prokurátorovi za jeho čas, ochotu a zaujímavé informácie. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu. (Mgr. I. Čupková)

        • Éry Zeme v 9.A

          Na hodinách biológie sme so žiakmi 9.A prebrali tematický celok História Zeme. Ku jednotlivým témam si žiaci v skupinkách pripravili postery, ktoré následne prezentovali pred spolužiakmi v triede. Preukázali svoje komunikačné, interpersonálne i poznávacie kompetencie, ktoré budú čoskoro ďalej rozvíjať na stredných školách. Deviatakom ďakujem za kreatívne, estetické i vedomostné spracovanie učiva. (Mgr. I. Čupková)

      • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ
        • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ

          Do fotogalérie bol pridaný nový album DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ.

          DOD

           

          Pre budúcich prváčikov a ich rodičov sme v dňoch 18.3. – 19.3.2024 v čase od 15:00 – 17:00 hod. pripravili „Deň otvorených dverí“ v našej škole. Pani učiteľky a páni učitelia  budúcich školákov hravou a tvorivou formou vtiahli do atmosféry školy, do ktorej sa už o pár mesiacov sami zapoja. Na úvod malých predškolákov a ich rodičov privítal p. riaditeľ PaedDr. Marián Žiška. Následne si pani učiteľky rozdelili deti do skupín a odviedli si ich na svoje vopred pripravené stanovištia. Deti mali možnosť vidieť prácu starších žiakov s robotmi, ktoré si sami na krúžku zhotovili a naprogramovali, zahrať sa s nimi, zacvičiť si v telocvični, hravou formou ukázať svoje vedomosti z ANJ a vlastnoručne si vyrobiť malý darček, ktorý si odniesli domov ako pamiatku na tento deň. Pripravená bola aj prezentácia školy, ktorú si pre rodičov pripravila p. zástupkyňa pre primárne vzdelávanie Mgr. Adriana Klaučová, vedúca ŠKD Mgr. Beata Böhmerová a p. učitelka Mgr. Iva Paukovčeková, ktorá priblížila  rodičom písmo Comenia Script . Rodičia mali možnosť oboznámiť sa so zameraním, priestormi a vybavením školy, s činnosťou v ŠKD a so záujmovou činnosťou mimo vyučovacieho procesu. Na záver čakalo na všetkých sladké prekvapenie, ktoré pre nás pripravili šikovné p. kuchárky.

          Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí si našli čas a prišli aj so svojimi deťmi do našej školy na DOD. Veríme, že spolu s nami prežili príjemné, hravé a tvorivé popoludnie. Ďakujeme aj pedagógom a zamestnancom našej školy za ich ochotu a vynaloženú prácu pri organizovaní „Dňa otvorených dverí“.   (Kolektív ZŠ)

      • Piataci na prednáške o ekosystéme lesa
        • Piataci na prednáške o ekosystéme lesa

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Piataci na prednáške o ekosystéme lesa.

          V piatok, 15. marca 2024, piataci privítali vo viacúčelovej učebni pána Erika Baláža, ekológa a ochrancu prírody. Keďže žiaci na biológii dokončili tematický celok – Lesný ekosystémvďaka jeho prednáške si vedomosti nielen utvrdili, ale hlavne doplnili o nové a veľmi zaujímavé informácie

          Pán Erik Baláž zaujal žiakov svojím rozprávaním o lese, svojimi fotografiami, ale hlavne osobnými zážitkami z pobytu v lese. Zdôraznil žiakom dôležitosť fotosyntézy nielen pre zelené rastliny, ktoré sú na začiatku potravovej pyramídy, ale pre všetky živé organizmy. Vo fotosyntéze nám rastliny vyrábajú kyslík a pre seba si vyrobia potravu (cukor) – zdravý strom za rok vyprodukuje až 100 kg cukru, pred lykožrútom sa tak ochráni produkciou dostatočného množstva živice. 

          Na záver prednášky p. Erik Baláž ponúkol piatakom možnosť ďalšieho stretnutia, tentokrát v teréne – pri rieke Belej. Tešíme sa na zaujímavé rozprávanie a ďakujeme! /Mgr. Z. Hrnčiarová, Mgr. I. Čupková/

           

           

      • Návšteva predškolákov z MŠ Hradná a Dovalovo
        • Návšteva predškolákov z MŠ Hradná a Dovalovo

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva predškolákov z MŠ Hradná a Dovalovo.

          Vo štvrtok 14.3.2024 do našej školy opäť zavítali budúci prváci. Tentokrát k nám prišli spolu so svojimi p. učiteľkami predškoláci z MŠ Hradná a Dovalovo. Privítali ich naše pani učiteľky, rozdelili si ich na 2 skupiny a zobrali do tried. Všetci si mohli vyskúšať, ako to bude vyzerať, keď začnú chodiť do školy. Spoločne zažili tvorivú atmosféru a hravou formou sa zapojili do „vyučovacieho procesu“. Pri vyrábaní malých darčekov nám predviedli, aké sú už zručné a šikovné. Okrem „klasickej triedy“ mali deti možnosť vidieť aj ďalšie odborné učebne - PC učebňa, učebňa techniky, jazyková učebňa, cvičná kuchynka, telocvičňa a jedáleň. Na záver čakala deti sladká odmena. Veríme, že sa deťom u nás páčilo. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s nimi a ich rodičmi. Týmto Vás všetkých srdečne pozývame na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 18. – 19.3.2024 od 15:00 do 17:00 hod. v priestoroch našej školy.  (Mgr. A. Klaučová)

        • RoboCup Slovensko 2024 Bratislava

          Prešiel ďalší rok a znova sme sa zúčastnili celoslovenskej súťaže v stavbe a programovaní robotov RoboCup 2024 v Bratislave. Súťažili sme v kategórii Konštrukcia, kde sme z 10 tímov obsadili druhé a tretie miesto. Hlavnou postupovou kategóriou bol Rescue Line, v ktorej súťažilo 22 slovenských a zahraničných tímov. V rámci vyhodnotenia slovenskej účasti sme ovládli celý stupienok víťazov. Máme 1., 2. a 3. miesto! Chalanom srdečne blahoželáme a očakávame Nominačný list. Jeden tím by sa mal zúčastniť európskeho RoboCupu v Nemecku a ďalší tím svetového RobuCupu Junior v Holansku.

          Zoznam úspešných tímov:

          Inžinieri (M. Capko, S. Janovčík,  A. Gajdoš) - 1. a 2. miesto

          Bikeri (S. Surovček, Š. P. Greguška, M. Fašanok) - 2. miesto

          Hradná (T. Somora, R. Susedík) 2x 3. miesto

      • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN na 1. stupni ZŠ
        • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN na 1. stupni ZŠ

          Dňa 7. 3. 2024 sa na 1. stupni uskutočnila školská súťaž HK. Recitovalo 20 detí v poézii a próze. Žiaci boli dobre pripravení, texty boli vhodne vybraté. Na scéne sa objavili aj nové talenty.

          Umiestnenie:

          Próza:  1. miesto: Sandra Zázrivá

                       2. miesto: Emka Perončíková

                       3. miesto: Mia Matejková

          Próza:   1. miesto:  Nelka Lehotská

                        2. Paulínka Vozáriková

                        3. Daria Záhradníková

          Víťazí nás budú reprezentovať na obvodovom kole v Liptovskom Mikuláši. Všetkým deťom ďakujeme za prípravu a účasť na recitačnej súťaži.   (Mg. Čierna, Mgr. Paukovčeková)

           

                  

           

           

      • Aj my prváci sme už čitatelia!
        • Aj my prváci sme už čitatelia!

          Kedže je Marec- mesiac knihy a my z 1.B. už vieme čítať, využili sme príležitosť a ponuku mestskej knižnice stať sa jej členmi. Dostali sme čitateľské preukazy a pani knihovníčka nám vysvetlila všetko, čo súvisí s požičiavaním kníh. Hneď sme mali možnosť vyhľadať si v regáloch a prelistovať nádherné detské knihy. A tak sa tešíme na ďaľšiu návštevu!  ( Mgr. I. Paukovčeková)

      • "Modrá Streda" - 6.B v Národopisnom múzeu
        • "Modrá Streda" - 6.B v Národopisnom múzeu

          Do fotogalérie bol pridaný nový album "Modrá Streda" - 6.B v Národopisnom múzeu.

          Dňa 6.3. 2024 sme v Národopisnom múzeu v Lipt. Hrádku navštívili krásnu expozíciu Modrotlač v Liptove. Mali sme možnosť spoznať bohatú históriu modrotlačiarstva na Liptove vďaka vzdelávaciemu programu. Dozvedeli sme sa prečo bolo toto remeslo v minulosti dôležité, na aký účel boli používané textílie potlačené modrotlačou a aj to, ako proces modrotlače prebiehal. Nakoniec sme si aj my vyskúšali modrotlač. Opäť ďakujem pani Ľubke Richterovej za cenné informácie a tvorivé dielne. Mgr. Zuzana Mikšovská

      • Návšteva predškolákov z MŠ Belka
        • Návšteva predškolákov z MŠ Belka

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Návšteva predškolákov z MŠ Belka.

          V stredu 6.3.2024 navštívili našu školu predškoláci z MŠ Belka. Privítali ich pani učiteľky, rozdelili si ich na 2 skupiny a zobrali deti do tried, kde už „vládla“ tvorivá atmosféra. Zazvonilo a išlo sa na to. „Hodina začala“. Všetci si mohli vyskúšať, ako to bude vyzerať, keď začnú chodiť do školy. Po úvodnej rozprávočke, práci na interaktívnej tabuli, hádankách a pesničkách si deti posadali do školských lavíc a predviedli nám, aké sú už zručné a šikovné. Pri vyrábaní malých darčekov bolo veselo. Okrem „klasickej triedy“ mali deti možnosť vidieť aj ďalšie odborné učebne - PC učebňa, učebňa techniky, cvičná kuchynka, telocvičňa a jedáleň. Na záver čakala deti sladká odmena. Veríme, že sa deťom u nás páčilo. Už teraz sa tešíme na ďalšie stretnutie s nimi a ich rodičmi. Týmto Vás všetkých srdečne pozývame na Deň otvorených dverí, ktorý sa uskutoční 18. – 19.3.2024 od 15:00 do 17:00 hod. v priestoroch našej školy.  (Mgr. A. Klaučová)

      • Prestávka pred búrkou - exkurzia P.M. Bohúňa L. Mikuláš , 5.A, 9.C
        • Prestávka pred búrkou - exkurzia P.M. Bohúňa L. Mikuláš , 5.A, 9.C

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Prestávka pred búrkou - exkurzia P.M. Bohúňa L. Mikuláš , 5.A, 9.C.

          Každá doba je špecifická komunikáciou, jazykom a témami, ktoré sme schopní otvoriť. Aktuálny komunikačný obrat nie je spojený iba s vývinom digitálnych technológií, hoci na ich „chlad“ istým spôsobom reaguje a využíva ich ako platformu pre zdieľanie toho najhlbšieho v nás. Vychádza aj z potreby hovoriť o veciach, o ktorých vďaka anonymite a prepojenosti prostredníctvom online rozhraní vieme, že máme spoločné viaceré, než sme si mysleli. Dotýka sa potreby spojiť sa na medziľudskej úrovni, uznať medzigeneračné rozdiely vo vnímaní a riešení problémov, rôznych stresových životných situácií, rešpektovať a prijať našu rozdielnosť a inakosť. Dňa 4.3. 2024 sa 5.A a 9.C zúčastnili výstavy, kde samotná autorka Alenka Adamíková predstavila výstavu s aktuálnou témou "Prestávka pred búrkou". Pani maliarka má dlhodobý záujem o problémy "teenegerov". V úvode sa v krátkosti predstavila a uviedla zámer výstavy. Neskôr sa deti rozdelili do skupín kde pod vedením pani maliarky Alenky Adamíkovej a kurátorky Mirky Urbanovej tvorili krásne diela. Veľmi pekne ďakujeme za užitočnú prednášku a krásne tvorivé dielne, tešíme sa na ďalšiu spoluprácu Mgr. Z Mikšovká, Mgr. Ľ. Jurčová a Mgr. M. Duda.

      • EXPERT geniality show
        • EXPERT geniality show

          Aj v tomto školskom roku sa 32 našich žiakov z 5. – 9. ročníka zapojilo do súťaže EXPERT geniality show. Je to celoslovenská vedomostná súťaž určená pre žiakov základných a stredných škôl. Súťaž spočívala vo vypracovaní testov z dvoch súťažných tém. A našim žiakom sa opäť darilo. Viacerí z nich sa umiestnili v prvej štvrtine rebríčka v danej téme, niektorí aj v obidvoch témach, za čo získali titul Expert na danú tému.

          V téme s názvom Ako funguje svet  titul získali: Ema Ráczová 5.A a Martin Cibuľa 6.B. V téme s názvom Päť jazykov kultúry titul získali: Ema Ráczová 5.AMartin Jankovič 5.C. V téme s názvom Tajomstvá prírody titul získali: Matúš Staroň 7.B, Emma Libuše Kubicová 7.B, Lea Perončíková 7.BJuraj Vráblik 9.B. V téme s názvom Mozgolamy  titul získali: Emma Libuše Kubicová 7.B, Tomáš Somora 7.A a Tomáš Matfiak 7.B. V téme s názvom Svetobežník titul získali: Matej Strapoň 7.B, Nela Buzáková 8.AJerguš Chvála 8.B. V téme s názvom Od Dunaja k Tatrám titul získali: Ela Balážová 8.A, Miriam Jankovičová 8.A, Sophia Matejčeková 8.AJerguš Chvála 8.B.   

          Viacerí z týchto žiakov získali aj titul TOP Expert za umiestnenie v prvej štvrtine rebríčka v celkovom poradí.  Tento titul z piatakov získala Ema Ráczová 5.A za 215. miesto z 1 441 súťažiacich v kategórii EXPERT 5. Zo šiestakov tento  titul získal Martin Cibuľa 6.B za 297. miesto z 1 187 súťažiacich v kategórii EXPERT 6. V kategórii EXPERT 7 celkovo súťažilo 1 494 žiakov  a titul TOP Expert získali: Emma Libuše Kubicová 7.B za 53. miesto,  Matúš Staroň 7.B za 76. miesto, Matej Strapoň 7.B za 328. miesto a Tomáš Somora 7.A za 369. miesto.  V kategórii EXPERT 8 celkovo súťažilo 1 579 súťažiacich a tento titul získali: Jerguš Chvála 8.B za 113. miesto, Nela Buzáková 8.A za 190. miesto, Ela Balážová 8.A za 245. miesto a Miriam Jankovičová 8.A za 286. miesto. Z deviatakov titul TOP Expert získal Juraj Vráblik 9.B za 278. miesto z 1 297 súťažiacich v kategórii EXPERT 9.

          Všetkým našim Expertom srdečne blahoželáme. A tým ostatným ďakujeme za účasť a želáme viac šťastia v budúcom školskom roku. (Mgr. Vladimíra Sklenková, koordinátor súťaže)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • 044/5222 006 Bankové spojenie: PRIMA Banka Slovensko a.s. Pobočka Liptovský Hrádok IBAN: SK7056000000001650930001 GDPR V zmysle čl. 37 GDPR – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2016/679, resp. § 44 Zákona č. 18/2018 Z.z. zverejňujeme kontaktné údaje zodpovednej osoby: BROS Computing, s.r.o. Zádubnie 169, 010 03 Žilina p. Miroslav Bros
      • Hradná 342 Liptovský Hrádok 03301 Slovakia
      • 37910477
      • 2021873062
    • Prihlásenie