• Okresné kolo matematickej olympiády 6., 7., 8. ročník
        • Okresné kolo matematickej olympiády 6., 7., 8. ročník

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo matematickej olympiády 6., 7., 8. ročník.

          Dňa 3.4.2024 sa v mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši stretli úspešní riešitelia domáceho kola matematickej olympiády 6., 7. a 8. ročníka a riešili úlohy okresného kola. Na vyriešenie troch úloh mali až 2 hodiny, pretože okrem správneho výsledku museli napísať aj myšlienkový postup riešenia. Ak získali 9 bodov z 18,  zaradili sa medzi úspešných riešiteľov. Aj našim žiakom sa darilo a úspešnými riešiteľmi sú:

          6. ročník – 2. miesto Matúš Urban 6.A, 5. miesto Eliška Vargová 6.B, 6. miesto Lenka Gajdošová 6.A. Celkový počet súťažiacich šiestakov bol 42.

          7. ročník -  1. miesto Tomáš Matfiak 7.B, 6. miesto Matej Strapoň 7.B, 12. miesto Matúš Staroň 7.B a Jakub Brtáň 7.A. Celkový počet súťažiacich siedmakov bol 47.

          8.ročník - 4. miesto Ela Balážová 8.A, 5. miesto Nela Buzáková 8.A. Celkový počet súťažiacich ôsmakov bol 42.

          Blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. (Mgr. Zuzana Hrnčiarová)

      • Okresné kolo Pytagoriády 3. - 8. ročník
        • Okresné kolo Pytagoriády 3. - 8. ročník

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo Pytagoriády 3. - 8. ročník.

          Okresné kolo Pytagoriády sa konalo 9. a 10. apríla 2024. Pytagoriáda je matematická súťaž, kde nezáleží na postupe riešenia, hodnotí sa len výsledok. Často rozhoduje rýchlosť, dôvtip a body získané za čas. Úspešný riešiteľ je ten, ktorý vypočíta minimálne 10 úloh správne a za ušetrené minúty do konca 60 minút získa body (1 bod za ušetrené 4 minúty). Žiaci 3., 4. a 5.ročníka riešili úlohy okresného kola v škole, šiestaci, siedmaci a ôsmaci v Liptovskom Mikuláši.

          Úspešní riešitelia našej školy:

          3.ročník: Ján Buzák /3.C/ - 3.miesto - 22 bodov, Michal Duda /3.A/ – 19 bodov, Lucia Ondrová /3.C/ – 17 bodov a Karolína Fejková /3.A/ – 13 bodov.

          4.ročník: Michal Šenšel /4.A/ -  4.miesto – 20 bodov, J. Lehotský /4.A/  – 18 bodov, Adam Gera / 4.B/  - 

          18 bodov a Jaroslav Ficel /4.A/  – 14 bodov.

          5.ročník: Jakub Stupka a Michaela Blaščíková /5.A/  - 14 bodov.

          6.ročník: Martin Cibuľa /6.B/ -  6.miesto -  14 bodov.

          7. ročník: - nikto nebol úspešný

          8.ročník: Nela Buzáková /8.A/ - 6.miesto 14 bodov a Ela Balážová/8.A/ -  8.miesto 14 bodov.

          Úspešným riešiteľom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu školy. (PaedDr. Gabriela Sklenárová)

        • Úspech v súťaži Vesmír očami detí

          Veľmi milo nás potešila informácia, že naše dve žiačky boli úspešné vo výtvarnej súťaži Vesmír očami detí. Tamarka Račková z 9.B triedy získala 2. miesto a Lea Perončíková zo 7.B triedy krásne 5. miesto. Obom dievčatám srdečne blahoželáme. Ich výtvarné práce, ako aj práce iných detí, si môžete pozrieť v priestoroch CVČ v Liptovskom Mikuláši do 26.4.2024. ( Mgr. Ľ. Jurčová, Mgr. H. Peresoliak Hertseh)

      • Lesná pedagogika na prvom stupni
        • Lesná pedagogika na prvom stupni

          Pracovníci Lesného závodu LH a Semenolesu sa 12.4. a 15.4. venovali našim žiakom na prvom stupni. Deti vymenili učenie v laviciach za učenie v prírode. Menší žiaci poznávali prírodné farby, s ktorými vymaľovávali zvieratká, hrali sa hru na jašteričku a orla. Učili sa o lesných zvieratkách, poznávali zvuky lesa a spev vtákov. Pomocou zmyslov určovali rôzne prírodné materiály. Starší žiaci sa učili o stromoch, lesných zvieratách,  spoznávali semená rastlín. Ďakujeme pracovníkom Štátnych lesov za príjemné dopoludnie. /Mgr. M. Čierna/

      • Dejepisná exkurzia: Krakov, Poľsko
        • Dejepisná exkurzia: Krakov, Poľsko

          V rámci dejepisnej exkurzie sme so žiakmi 9. ročníka navštívili po koncentračnom tábore Osvienčim - mesto Krakov.

          Po krásnej promenáde okolo rieky Visla sme najskôr navštívili hrad Wawel, ktorý bol na návrší postavený už v 11. storočí pôvodne v románskom slohu. Neskôr bol niekoľkokrát prestavaný, dnešnú renesančnú podobu získal na začiatku 16. storočia. Kráľovský hrad Wawel je právom zapísaný aj v zozname UNESCO. Následne sme si pozreli najväčšie a najkrajšie námestie v Krakove, Rynek Glowny, kde sa nachádza množstvo zaujímavých stavieb, ako aj Mariánska bazilika a Sukienice, miestna tržnica s ponukou regionálnych remeselníckych výrobkov.

          Čas, ktorý sme strávili v tomto krásnom historickom meste bol pre nás všetkých veľkým a nezabudnuteľným zážitkom!

          Dejepisnú exkurziu organizovali Mgr. I. Juhová, Mgr. K. Rácz, Mgr. M. Duda a Mgr. P. Dedina.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepisná exkurzia: Krakov, Poľsko.

      • Dejepisná exkurzia: Osvienčim, Poľsko
        • Dejepisná exkurzia: Osvienčim, Poľsko

          Dňa 11. 4. 2024 sme sa zúčastnili poznávacej dejepisnej exkurzie, ktorej cieľom bola návšteva Osvienčimu, najväčšieho koncentračného tábora v Poľsku a následne prehliadka krásneho, kráľovského mesta Krakov.

          Na organizácii a príprave exkurzie sme spolupracovali s cestovnou kanceláriou LIMIT. Pre žiakov 9. ročníka bola pripravená najskôr prehliadka tábora Auschwitz I, ktorý bol postavený v roku 1940. Pred vstupom do tábora sa nachádza známy nápis „Arbeit macht frei“ (Práca oslobodzuje). Pre nedostatočnú kapacitu bol postavený v Brezinke väčší komplex Auschwitz - Birkenau (Auschwitz II),  ktorý sa nachádza asi 3 km od dedinky Osvienčim. Známa je tu aj rampa, kde sa Židia po príchode delili či budú väznení alebo ich život skončí priamo v plynovej komore.

          Žiaci, ktorí boli počas prehliadky rozdelení do dvoch skupín, mali k dispozícii aj odborný lektorský výklad v slovenskom jazyku.

          Koncentračný tábor Osvienčim bol počas druhej svetovej vojny nemecký vyhladzovací tábor. Prenasledovaní boli predovšetkým Židia, ale Poliaci, Rómovia a sovietski zajatci a taktiež mnohí ďalší. História siaha do rokov 1940 - 1945, kedy dochádzalo k masovým popravám. V Osvienčime zahynulo viac ako 1 milión nevinných ľudí v dôsledku vyhladovania alebo ťažkých prác. Konali sa tu aj nehumánne experimenty. Najväčšiu vinu za experimenty nesie nemecký lekár Jozef Mengele.
           

          Dejepisnú exkurziu organizovali Mgr. I. Juhová, Mgr. K. Rácz, Mgr. M. Duda a Mgr. P. Dedina.

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Dejepisná exkurzia: Osvienčim, Poľsko.

        • Sopky - okná do hlbín Zeme

          Okná do hlbín Zeme, aj tak môžeme nazvať sopky. Sopky boli témou projektov žiakov 5.A, ktorí si s nimi hravo poradili. Žiaci rozdelení do skupiniek si vybrali sopku, o ktorej urobili projekt a následne ju aj vymodelovali. Sopky žiaci vyrábali na hodine výtvarnej výchovy. Keď boli sopky hotové žiaci svoje projekty odprezentovali a nechali svoju sopku "vybuchnúť". Pri prezentácii projektov sme sa veľa naučili o sopkách  z rôznych kútov sveta, ktoré sú aktívne a ktoré nie, aké nebezpečenstvo hrozí, ale aj čím sú sopky prospešné. Žiaci sa tiež naučili aké suroviny treba spolu zmiešať, aby nám sopka vybuchla. Počas prezentovania a vybuchovania sopiek sme zažili aj kopu srandy. Žiakom 5.A ďakujem za krásne projekty. (Mgr. Ľ. Jurčová)

        • Vesmír očami detí

          Ako každý rok, tak aj tento, sme sa rozhodli so žiakmi druhého stupňa na hodinách výtvarnej výchovy zapojiť do veľmi obľúbenej súťaže Vesmír očami detí. Táto téma je pre deti veľmi zaujímavá, či sú to rôzne farebné hmloviny, súhvezdia, čierne diery, rôzne vesmírne telesá, alebo len predstavy ako môže vesmír vyzerať.  Dvere fantázie sú otvorené dokorán.  Toto sú výtvarné práce našich žiakov a z nich sme vybrali šesť, ktoré sme poslali do súťaže. / Mgr. H. Peresoliak Hertseh, Mgr. Ľ. Jurčová 

        • Okresné kolo biologickej olympiády - kat. E

          Dňa 11.4.2024 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády v kategórii E. Táto kategória je zo všetkých biologických súťaží najnáročnejšia a žiaci si môžu vybrať z troch odborností: botanika, zoológia a geológia. My sme sa s našou žiačkou Soňou Lišuchovou (9.A) zapojili do odbornosti botanika. Súťažiaci sa musia naučiť poznať päťdesiat druhov predpísaných rastlín. Tento rok bola súťaž zameraná na rastliny vôd a ich okolí. Okrem množstva informácií, vrátane slovenských a latinských názvov, ktoré sa treba o rastlinách naučiť, súťažiaci musia predložiť herbár a absolvovať identifikáciu druhov, tzv. „poznávačku“. Okrem toho súťažiaci musia pozorovať, mapovať a zdokumentovať výskyt desiatich predpísaných druhov a napísať o tom správu. V uvedených kategóriách môžu súťažiaci získať 150 bodov. Ovocím našej dlhodobej prípravy na súťaž je, že Sonička získala 149 bodov a umiestnila sa na 1. mieste. Z úspechu sa veľmi tešíme, Soničke srdečne blahoželáme a budeme pokračovať v príprave na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 14.5.2024. (Mgr. Iveta Čupková)

        • Úspechy našich žiačok vo volejbale

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Úspechy našich žiačok vo volejbale.

          Žiačky 6., 7., 8. a 9. sa ešte pred veľkonočnými prázdninami zúčastnili obvodného kola vo volejbale na ZŠ Matejovie a po dvoch vyhratých zápasoch postúpili na okresné kolo. Okresné kolo sa konalo 5.4. na ZŠ Janka Kráľa a dievčatá nastúpili proti ZŠ Miloša Janošku a ZŠ M. R. Martákovej, obe školy porazili a vybojovali si postup na regionálne kolo. Na regionálnom kole nastúpili dnes proti ZŠ na Bystrickej ulici v Ružomberku a po veľmi vyrovnanom zápase napokon v tiebreaku zvíťazili a postúpili na krajské kolo. Dievčatám gratulujeme a budeme im držať palce v ďalších zápasoch 🙂🏐

        • Výchovno-vzdelávacie prednášky

          Dňa 4.4.2024 našu školu navštívila pani lektorka z MP Education – Mgr. Viera Holecová, ktorá sa venuje výchovno-vzdelávacím programom. Žiačky 6. ročníka sa zúčastnili prednášky na tému: „Dospievam alebo život plný zmien...“. Žiaci 3. ročníka absolvovali prednášku: „Si online I.“ a žiaci 7. ročníka prednášku: „Si online II.“, kde sa dozvedeli veľa užitočných informácií o vplyve nových informačných technológií na sociálne vzťahy (plusy a mínusy) a o rizikách sociálnych sietí (kyberšikana v zákonoch a sexting). Verím, že aj vďaka takejto osvete sú naši žiaci dobre informovaní a nebudú sa podieľať na žiadnej forme šikanovania, nestanú sa jej obeťou a ani ju nebudú tolerovať, veď ako povedala pani lektorka: „Zlu stačí, keď dobro nerobí nič.“ (Mgr. I. Čupková, Mgr. A. Fajmonová)

      • Cesta okolo sveta za 80 dní
        • Cesta okolo sveta za 80 dní

          Dramatizácia literárnych diel je efektívnym prostriedkom pri skvalitňovaní výučby anglického jazyka.

          Dňa 4.apríla 2024 sa naši žiaci 7. 8. a 9. ročníka predstavili s divadelným predstavením románu v anglickom jazyku od známeho francúzskeho spisovateľa Julesa Verna. Literárnym východiskom sa stal obľúbený román Cesta okolo sveta za 80 dní. Detskí diváci sa zoznámili s hlavnými postavami románu a prežívali s nimi dobrodružné a niekedy až nebezpečné situácie.

          Počas niekoľkomesačnej prípravy naši žiaci, herci, mali takto možnosť rozšíriť si slovnú zásobu v anglickom jazyku, precvičiť si vystupovanie pred rovesníkmi a nemožno nespomenúť možnosť nájsť si nových priateľov.

          Veríme, že vystúpenie naplnilo svoj cieľ. Okrem upevnenia si anglického jazyka sme chceli motivovať našich žiakov k čítaniu svetovej literatúry. (Mgr. Lazárová, Mgr. Stephany, Mgr. Lesáková)

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Cesta okolo sveta za 80 dní.

        • Okresné kolo HK (2.stupeň)

          V dňoch 21. - 22.3. 2024 sa v priestoroch CVČ v LM konal jubilejný 70. ročník okresného kola HK v umeleckom prednese poézie a prózy. Naši recitátori  - víťazi školského kola -  nesklamali ani tentokrát. Našu školu reprezentovali štyria žiaci v dvoch vekových a dvoch žánrových kategóriách - Emma Adlová zo 6.A, Martin Jankovič z 5.C, Matej Strapoň zo 7.B a Lea Perončíková zo 7B. Martin Jankovič v II. kategórii v prednese prózy získal 2.miesto, Matej Strapoň v III.kategórii v prednese poézie sa umiestnil na 3.mieste. Prvé miesto a zároveň postup na krajské kolo si vyrecitovala Lea Perončíková v III.kategórii v prednese prózy. Všetkým oceneným srdečne blahoželáme a Lejke držíme prsty na Vajanského Martine! (PaedDr. jaroslava Oravcová)

        • Úspech na súťaži Šaliansky Maťko

             Prednes  krásnej slovenskej povesti sa už tradične v našej škole teší záujmu žiakov od druhého po siedmy ročník.  S elánom a úsilím sa recitácii i tento rok venovali deti v každej kategórii. A keďže naše žiačky boli na okresnom kole  v Liptovskom Mikuláši  súťaže veľmi úspešné, 25. marca svoje recitačné majstrovstvo predviedli v Žiline na súťaži krajskej.

             Tretiačka Sandra Zázrivá  svojím živým prednesom  veselej povesti o predaji - nepredaji zlej domácej svine oslovila porotu, ktorá jej udelila druhé miesto.

             Nováčik v  recitácii Ema Matejbusová z piateho ročníka podala skutočne pekný výkon pri prednese povesti o strašidle v mlyne v Ondrášovej. Keďže umiestnenia v súťaži sú len tri a úroveň prednesov bola podľa slov poroty veľmi vysoká,  Emka pri svojej premiére napokon získala čestné uznanie. 

             A skúsená recitátorka Lea Perončíková si svoju povesť o podlom pánovi Hričovského hradu ešte raz zopakuje  na celoslovenskej súťaži priamo v Šali, keďže získlala vo svojej kategórii krásne prvé miesto. 

          Ďakujeme  a blahoželáme dievčatám!

          Na naše recitátorky sme veľmi hrdí, tešíme sa spolu s nimi a prajeme veľa chuti pri ďalších recitátorských krokoch.

          (Mgr. Iva Poukovčeková, Mgr. Jana Stephany)

           

        • Biologická olympiáda - školské kolo kat. D-TP

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda - školské kolo kat. D-TP.

          Žiaci 6. a 7. ročníka sa aj tento rok zapojili do biologickej olympiády. Dňa 25.3.2024 súťažilo 43 žiakov  v kategórii D - teoreticko-praktická časť. Súťaž prebiehala online a pozostávala z vedomostného testu, ktorý žiaci postupne vypracovávali v počítačových učebniach. Otázky boli zamerané na botaniku, zoológiu a biológiu človeka a na vypracovanie testu mali súťažiaci 40 minút. Úspešných riešiteľov bolo 36, čo je výborný výsledok. V okresnom kole nás budú reprezentovať dve najúspešnejšie žiačky zo 7.B triedy: Anna Ludmila Kubicová a Emma Libuše Kubicová. Obidvom dievčatám držíme palce. (Mgr. I. Čupková, Mgr. Z. Hrnčiarová)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • 044/5222 006 Bankové spojenie: PRIMA Banka Slovensko a.s. Pobočka Liptovský Hrádok IBAN: SK7056000000001650930001 GDPR V zmysle čl. 37 GDPR – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2016/679, resp. § 44 Zákona č. 18/2018 Z.z. zverejňujeme kontaktné údaje zodpovednej osoby: BROS Computing, s.r.o. Zádubnie 169, 010 03 Žilina p. Miroslav Bros
      • Hradná 342 Liptovský Hrádok 03301 Slovakia
      • 37910477
      • 2021873062
    • Prihlásenie