• FOTOloveNIE v Národopisnom múzeu 7.C
        • FOTOloveNIE v Národopisnom múzeu 7.C

          Do fotogalérie bol pridaný nový album FOTOloveNIE v Národopisnom múzeu 7.C.

          Dňa 16.2. 2024 sme navštívili Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku FOTOloveNIE. Základným cieľom výstavy je zážitkovou formou predstaviť divákom zákulisie fotografovania divých zverov v prirodzenom prostredí. Stretávame sa s nimi denne. Dych berúce fotografie medveďov z tesnej blízkosti, jeleňov pri ruji či majestátnych vtáčích dravcov plnia stránky mnohých papierových alebo elektronických magazínov. Málokedy si však vieme predstaviť, koľko námahy, obety a v neposlednom rade aj financií stojí fotenie obyvateľov našich lesov, lúk, hôr či neba. Mgr. Ľ. Jurčová, Mgr. Z. Mikšovská

        • Lesné stavovce

          „ Žiak si zapamätá a naučí sa

          • 10 % z toho, čo počuje
          • 15 % z toho, čo vidí
          • 20 % z toho, čo vidí aj počuje
          • 40 % z toho, o čom diskutuje
          • 80 % z toho, čo priamo zažije alebo čo urobí
          • 90 % z toho, čo sa pokúša naučiť iných.“

          Z uvedeného citátu vyplýva, ako málo si žiaci zapamätajú, keď sú iba pasívnymi poslucháčmi učiteľovho výkladu. Je potrebné podporovať ich vlastnú zaangažovanosť a aktivitu na hodinách, lebo žiaci si osvoja až 80% toho, čo priamo zažijú alebo urobia a až 90% z  toho, čo sa pokúšajú naučiť iných. Projektové vyučovanie je veľmi dobrou formou na podporu aktívneho učenia sa. Na hodinách biológie v piatom ročníku sme sa venovali ekosystému lesa. Na záver tematického celku si žiaci 5.B5.C triedy pripravili veľmi pekné projekty na tému Lesné stavovce, ktoré prezentovali pred svojimi spolužiakmi. Projekty sme vystavili na paneloch v chodbe pri zborovni. Ďakujem piataci a prajem veľa radosti a tvorivosti pri získavaní nových vedomostí. (Mgr. I. Čupková)

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Lesné stavovce.

        • Príbeh hudby Slovenskej filharmónie

          Žiaci 6.A sa dnes na chvíľu stali aktívnymi poslucháčmi vážnej hudby. Počas vyučovania sme sledovali priamy prenos koncertu Slovenskej filharmónie z Bratislavy. Repertár bol veľmi pestrý, zazneli úryvky z diel C. Debussyho, E. Suchoňa, A. Moyzesa, J. Straussa, L. van Beethovena či iných významných skladateľov. Zapojili sme sa aj do interaktívneho hlasovania a vyberali sme huslistku v online konkurze, zaspievali sme si spolu so speváckym zborom a pomáhali vytlieskať rytmus v náročnej skladbe. Spolu tento prenos sledovalo približne 22000 detí zo základných škôl z celého Slovenska. Tým mojim šiestačikom sa to veľmi páčilo. Ak budeme mať opäť takúto možnosť, určite si ju nenecháme ujsť. (PaedDr. J.Oravcová)

        • Úspešná Mirka Jankovičová

           

          Dnes,  15. 2. 2024, sa v Slanickej Osade na Orave, konalo 34. kolo nemeckej olympiády.  Tejto súťaže sa zúčastnili aj naše dve žiačky Mirka Jankovičová a Miška Csáderová – dve prvé postupujúce z okresného kola súťaže. V silnej konkurencii žiakov z bilingválnych aj základných  škôl v kraji, získala naša Mirka Jankovičová krásne 3. miesto. Ďakujeme dievčatám za skvelú reprezentáciu našej školy. (Mgr. M. Majzlíková)

        • Geografická olympiáda - školské kolo

          Dňa 19.1.2024 sa uskutočnilo školské kolo geografickej olympiády. Olympiády sa zúčastnilo 90 žiakov, ktorí boli rozdelení do troch súťažných kategórií: kategória G (žiaci 4. a 5. ročníka), kategória F (žiaci 6. a 7. ročníka) a kategória E (žiaci 8. a 9. ročníka), kde si overili svoje teoretické aj praktické vedomosti z geografie. V počítačových učebniach žiaci postupne vypracovali 90 -  minútový test. Test bol rozdelený na monotematickú časť, ktorá je tento rok zameraná na stavbu Zeme, sopky a zemetrasenia, ďalej teoretickú a praktickú časť. Žiaci, ktorým sa podarilo dosiahnuť aspoň 55 bodov sú úspešní riešitelia olympiády. Tento rok sa to podarilo 67 žiakom. Do okresného kola postupujú z každej kategórie traja najlepší žiaci.

          Kategória G: Jakub Stupka (5.A), Marek Šenšel (4.A), Matej Baláž (5.A)

          Kategória F: Emma Libuše Kubicová (7.B), Lea Perončíková (7.B), Martin Janovčík (6.B)

          Kategória E: Nela Buzáková (8.A), Jakub Ondra (8.B), Jerguš Chvála (8.B)

          Žiakom srdečne gratulujeme a držíme palce v ďaľšom kole ! /Mgr.P. Dedina, Mgr. Ľ. Jurčová/

      • Dejepisná olympiáda - výsledky okresného kola
        • Dejepisná olympiáda - výsledky okresného kola

          Dňa 5. februára 2024 sa v Liptovskom Mikuláši konalo okresné kolo dejepisnej olympiády. V štyroch kategóriách celkovo súťažilo 74 žiakov 6. až 9. ročníka. Aj tento šk. rok boli naši žiaci veľmi úspešní:

           

          Emma Libuše Kubicová (7.B) získala 1. miesto a postupuje do okresného kola v Martine

          Kamila Lehotská (6.B) získala 3. miesto - úspešný riešiteľ

          Nela Buzáková (8.A) získala 3. miesto - úspešný riešiteľ

          Soňa Lišuchová (9.A) získala 3. miesto - úspešný riešiteľ

          Anna Ludmila Kubicová (7.B) získala 5. miesto - úspešný riešiteľ

          Miriam Jankovičová (8.A) získala 8. miesto - úspešný riešiteľ

           

          Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a Emmke prajeme veľa úspechov v krajskom kole v Martine. Žiakov pripravovali Mgr. I. Juhová a Mgr. K. Rácz.

      • Matematická olympiáda - okresné kolo - 5. a 9. ročník
        • Matematická olympiáda - okresné kolo - 5. a 9. ročník

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Matematická olympiáda - okresné kolo - 5. a 9. ročník.

          Hneď po Vianociach, 24.1.2024, sa konalo v Mestskom úrade v Liptovskom Mikuláši okresné kolo Matematickej olympiády piatakov a deviatakov. Z našej školy sa zúčastnilo 11 deviatakov a 10 piatakov. A máme víťazku! Všestranne nadaná Sonička Lišuchová /9.A/ zvíťazila nad všetkými účastníkmi a postupuje do krajského kola do Žiliny. To, že olympiáda bola naozaj ťažká, svedčí, že úspešní boli len 4 z 25. žiakov nášho okresu. Ostatní účastníci boli Sofia Antolová, Matej Karol Kubík, Nela Pavlínyová, Rebeka Vdovcová /9.A/ a Lenka Švecová, Sebastián Janovčík, Matúš Capko, Juraj Vráblik, Andrej Gajdoš a Sebastián Surovček /9.B/.

          Aj piatakom sa darilo. Z 36 účastníkov sme mali úspešných: Mišku Blaščíkovú a Nelku Kacianovú /5.A/ na 5. mieste. Ostatní: Lucka Vandriaková, Martinka Capková, Miška Somorová, Emmka Sklenárová, Emka Ráczová /5.A/ a Filip Karlubík, Martin Jankovič, Tobias Čičvara /5.C/ získali prvé skúsenosti a dúfame, že sa im bude aj v budúcnosti dariť. Žiakov pripravovali p.uč. Dedinová, Hrnčiarová a Sklenárová. /PaedDr. G. Sklenárová/

      • KARNEVAL 1. - 4. ročník
        • KARNEVAL 1. - 4. ročník

          Do fotogalérie bol pridaný nový album KARNEVAL 1. - 4. ročník.

          Od Fašiangov do Veľkej noci,
          vinšujem vám kratšej noci,
          cez deň slnka teplého
          a zdravíčka pevného!
          Fašiangy sa krátia,
          viac sa už nevrátia!

          Fašiangové obdobie je spojené so zábavou, hodovaním a KARNEVALOM, ktorý patrí k jedným z najočakávanejších podujatí v našej škole. Tento rok sme si ho  spoločne užili v piatok 9.2. Jeho veselú atmosféru však bolo cítiť už niekoľko dní predtým. Deti sa veľmi tešili a vzrušene sa rozprávali o tom, akú masku si doma pripravujú. Krásne vyzdobená telocvičňa sa premenila na tanečný parket s rôznymi rozprávkovými bytosťami. Bolo čo obdivovať. Pri rezkej muzike (ktorú nám zabezpečil DJ Peťo – p. učiteľ druhého stupňa) a zaujímavých súťažiach dopoludnie ubehlo ani nevedno ako. Všetci prežili čarovné chvíle plné tanca, zábavy a radosti, obohatené o krásne zážitky. A aby nikto neodišiel smutný, každá maska bola na záver odmenená malou sladkosťou. Deti si karneval veľmi pochvaľovali, za čo patrí poďakovanie všetkým p. učiteľkám prvého stupňa, p. vychovávateľkám ŠKD, rodičom a starým rodičom za ich spoluprácu pri vytváraní nádherných karnevalových masiek. (Mgr. A. Klaučová)

      • Biologická olympiáda - školské kolo
        • Biologická olympiáda - školské kolo

          Do fotogalérie bol pridaný nový album Biologická olympiáda - školské kolo.

          Dňa 11.1.2024 sa v našej škole konalo školské kolo Biologickej olympiády, kategória C-TP. 36 žiakov 8. a 9. ročníka si overilo svoje vedomosti z biológie. V počítačových učebniach postupne vypracovali 40 - minútový online test. Otázky boli z botaniky, zoológie a z biológie človeka. Ak správne odpovedali na polovicu otázok, sú úspešní riešitelia. Podarilo sa to 21 žiakom. Do okresného kola postupujú 2 najlepšie žiačky: Soňa Lišuchová (9.A) a  Nela Buzáková (8.A). Dievčatá, ďakujeme, že budete reprezentovať našu školu, držíme palce! / Mgr. Z. Hrnčiarová, Mgr. I. Čupková /

      • WocaBee na 1.stupni
        • WocaBee na 1.stupni

          Aj v tomto školskom roku si žiaci na 1. stupni precvičujú učenie slovíčok z anglického jazyka v aplikácii WocaBee. Žiaci sa v aplikácii učia slovnú zásobu moderným zábavným spôsobom. WocaBee funguje vo webovom prehliadači a na každom zariadení bez inštalovania.
          Hravou formou sa žiaci učia nové slovíčka a následne si ich precvičujú. Čím viac si žiaci precvičujú, tým viac bodov získajú, viac sa naučia. Opakovanie je efektívne aj pre slabších žiakov. Angličtina je týmto spôsobom zábavná pre našich prihlásených druhákov, tretiakov a štvrtákov, ktorí sa okrem precvičovania môžu zapojiť aj do vyhlásených súťaží. Žiaci popri súťažení o zaujímavé ceny sú motivované k učeniu, opakujú si slovnú zásobu a zlepšujú si správnu výslovnosť v anglickom jazyku. Vďaka WocaBee aplikácii je učenie slovíčok efektívnejšie a rýchlejšie.

          Všetky informácie o aplikácii sú k dispozícii na stránke www.wocabee.app

          Prajeme príjemné používanie aplikácie! /Mgr. D. Tkáčová/

      • Vyhodnotenie zberu šípok
        • Vyhodnotenie zberu šípok

          Aj tento rok sa naša škola zapojila do súťaže Zber šípok spoločne s LESMI SR. Žiaci na 1. stupni aj 2. stupni zbierali plody ruže šípovej od 25.9. do 25.10.2023. Zrelé červené šípky, ktoré nosili do školy, uskladňovali v triedach v papierových taškách alebo v škatuliach. Nazbierané šípky boli odvezené do Odštepného závodu Semenoles v Liptovskom Hrádku.

          Najusilovnejšia bola  trieda 2.B, ktorá nazbierala spolu 34,80 kíl šípok, druhá bola trieda 1.B s počtom 23 kg a tretia skončila 4.B s 21,8 kg šípok. Najviac šípok na škole nazbierala Karolínka Zlejšia 37,8 kg zo 6.A. Do zberu sa zapojilo spolu 60 žiakov. Spoločne sme nazbierali 219,5 kilogramov šípok.

          Na 1. stupni sa umiestnila na 1. mieste Ella Bizubová /19,2 kg/ z 2.B, na 2. mieste skončil Tomáš Jurčo /14 kg/ zo 4.B a na 3. mieste Jakub Scholtz /6,4 kg/ z 3.A. 

          Na 2. stupni na 1. mieste v zbere šípok skončila Karolína Zlejšia /37,8 kg/ z 6.A, na 2. mieste bol Matej Strapoň /24,6 kg/ zo 7.B a na 3. mieste Martin Chobot /8 kg/ z 5.A. Najlepší, ktorí sa zúčastnili súťažného projektu dostali diplom a sladkú odmenu. Peniaze získané za zber šípok pôjdu pre každú zapojenú triedu na nákup pomôcok.

          Všetkým usilovným žiakom v zbere šípok ďakujeme. /Mgr. D. Tkáčová/

      • Cestovanie s Martinom po Afganistane
        • Cestovanie s Martinom po Afganistane

                Dňa 20. 12. 2023 sa žiaci 9.A a 9.B zúčastnili geografickej prednášky, ktorú nám v Liptovskom Mikuláši sprostredkoval zanietený cestovateľ Martin Navrátil. Založil cestovateľský portál Travelistan. Martin je známy tým, že ako jeden z mála Slovákov precestoval 187 krajín sveta. Naša prednáška bola zameraná na tému Afganistan. Žiaci sa dozvedeli mnoho informácií o histórii, živote ľudí v tejto veľmi uzavretej a nebezpečnej krajine. Pochopili, že život v tejto krajine, kde ešte nikdy nezavládol mier nie je taký jednoduchý, ako u nás. Zákaz vycestovať z krajiny, zákaz študovať ženám, ktoré musia byť zahalené. Muži, ktorí musia nosiť brady, inak dostanú 40 rán gumenou hadicou. Krajina, kde nemožno počúvať hudbu ani spievať. To všetko je len zlomok z toho, s čím sa ľudia v Afganistane stretávajú. Sme veľmi radi, že existujú ľudia, ktorí sa dokážu podeliť o svoje cestovateľské zážitky, a tak obohatiť novými poznatkami aj našich žiakov, ktorí si možno uvedomia, akí môžu byť  šťastní, že žijú v slobodnej krajine.  / Mgr. Peter Dedina, Mgr. Terézia Dedinová  /

      • 3.A v Národopisnom múzeu v LH
        • 3.A v Národopisnom múzeu v LH

          Stáva sa už milou tradíciou, že každoročne pred Vianocami naše kroky zablúdia do miestneho múzea. Aj vo štvrtok, 21.decembra, sa deti z 3.A  zúčastnili tvorivých dielní, kde si vyrobili jednoduché vianočné ozdoby a dozvedeli sa množstvo zaujímavostí o tom, ako čas adventu i samotných vianočných sviatkov prežívali naši predkovia. Krásne a veľmi pútavé rozprávanie bolo doplnené o ukážky liatia olova, koledovania či "Hry o Adamovi a Eve."  (Mgr. Remeňová)

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou
      • 044/5222 006 Bankové spojenie: PRIMA Banka Slovensko a.s. Pobočka Liptovský Hrádok IBAN: SK7056000000001650930001 GDPR V zmysle čl. 37 GDPR – Nariadenie Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) č. 2016/679, resp. § 44 Zákona č. 18/2018 Z.z. zverejňujeme kontaktné údaje zodpovednej osoby: BROS Computing, s.r.o. Zádubnie 169, 010 03 Žilina p. Miroslav Bros
      • Hradná 342 Liptovský Hrádok 03301 Slovakia
      • 37910477
      • 2021873062
    • Prihlásenie